Tentoonstelling: “Een Duitse kerst”

In Duitsland begint de kerstperiode al in November. Vanaf dan openen in de meest Duitse steden de kerstmarkten. Het is een tijd van bezinning, gekenmerkt door kaarslicht en de geur van koekjes, mysterieuze kerstverhalen, vrieskou en romantische nachten bij het open vuur.

Peperkoek, kerststol, speculaas, kaneelsterren, glühwein en warme appelsap horen erbij en er is een groot aanbod van kerstversieringen.

De meeste bezoekers gaan met familie, vrienden of collega’s naar de kerstmarkt. Met een glas glühwein kijkt men terug op de mooiste momenten van het jaar en uit naar de welverdiende kerstvakantie. De kerstmarkt is echt een leuke manier om in de stemming te komen voor de feestdagen.

Vier zondagen voor kerstmis begint de adventstijd. In veel Duitse huizen is een adventskrans te zien. Een krans met dennentakken en vier kaarsen. Elke zondag wordt er een extra kaars aangestoken. Terwijl het buiten vroeg donker is, wordt het in de huiskamer iedere week lichter. Advent is een tijd van verwachting. 2000 jaar geleden verscheen de engel Gabriël aan Maria om de komst van Jezus aan te kondigen. Nog steeds is de advent de periode waarin christenen wachten op de komst van het kerstkind. Er zijn veel tradities om die lange spannende wachttijd op te delen. Zo ontstond in Duitsland ongeveer 150 jaar geleden de adventskalender. Vanaf 1 december mag je iedere avond één luikje openen.

Kerst is in Duitsland ook de tijd van het bakken van lekkernijen. Met name kerstkoekjes en ander zoet gebak worden in veel Duitse keukens gebakken. In de tentoonstelling zie je een keuken waarin wordt gebakken, ook zijn er diverse bakvormen, uit de eigen collectie van het museum, met het kerstthema te zien.

Het belangrijkste gedeelte van het Duitse kerstfeest is “Heiligabend”, de avond van 24 december. In de huiskamer in de tentoonstelling zie je hoe deze avond wordt gevierd. Het is een avond van gezellig samenzijn, lekker eten, zingen en uitpakken van de cadeautjes die het kerstkind heeft gebracht.

Uit eigen collectie worden er diverse traditionele objecten uit het Ertsgebergte geëxposeerd, zoals de Notenkraker, Rookmannetjes, kerstpiramides en lichtengelen, en kerstgroepen uit alle delen van Duitsland.

Haal hier je tickets voor het Feest van Licht